Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 10:16 - Дама Пика - история на създаването
Автор: eleonoraknyazheva Категория: Поезия   
Прочетен: 12030 Коментари: 5 Гласове:
0




«Дама Пика» - П. И. Чайковски. Oпера в 3 действия, 7 сцени, либрето от М. Чайковски, по мотиви на едноименната повест на Александър С. Пушкин.

Операта е написана във Флоренция, в началото на пролетта на 1890. Автор на либретото е братът на композитора, Модест Чайковски. Първата постановка - 7 (19) декември 1890 се е състояла в Мариинския театър в Санкт Петербург.

Многократно било предлагано на Чайковски да напише опера по Пушкински сюжет, дори и както самият композитор си спомнял, му „досаждали две години», но той не виждал в повестта на Пушкин подходящата сценичност и не бил особено увлечен от героите. Действително, повестта е написана на доста освободен език и главният герой не предизвиква сърдечни симпатии. Героят на Пушкин е студен и пресметлив - той никога няма да „пожертва необходимото в надеждата да спечели излишното». Лиза за него е само средство за обогатяване - лесно е да се приеме, че такъв характер не би могъл да завладее Чайковски, за когото винаги е било вътрешна необходимост да обича своя герой. И само, когато, по собствените му думи, той оценил, че «сцената в спалнята на графинята е великолепна», създаването на операта «се отприщило с пълна сила”.

Голяма част от сюжета на операта не съответства на историята на Пушкин: времето на действието, характерите на героите, дори и името на главния герой. Пушкин нарича своя герой - Германн (в края с „нн”), в операта Герман е с едно „н” , като така се подчертава, че героят е съвсем различен по характер. В сюжета на либретото напълно липсва иронията на Пушкин - по сюжет операта е дълбоко трагично произведение. Герман при Чайковски е силно романтичен герой, с буйни страсти и огнено въображение; той обича Лиза, и тайната на трите карти постепенно я измества в съзнанието му. Лиза на Чайковски не е бедната възпитаница Лизавета Ивановна, а внучка и наследница на Старата графиня - и това вече е социален конфликт. Събитията в операта се случват във времето на Екатерина Втора (по настояване на директора на "Императорския Театър”, (който ратувал за пищност на постановката), но героите на Чайковски не са хора от 18-ти век, те дори не са съвременици на Пушкин, а съвременици на самия композитор, особено Герман, който е буквално роден от духа на годините на създаването на операта.
«Дама Пика» е написана за изключително кратко време, само 44 дни, и е едно от онези велики произведения, в които авторът е успял да въплъти себе си и своето време.

Източник : Википедия
Превод от руски език : Е. Княжева

http://www.belcanto.ru/dama.html
А тук можете да прочетете цялото либрето и да си изтеглите операта.






Тагове:   чайковски,   Дама Пика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki11 - Така като се замисля, Чайковски ...
07.07.2009 10:21
Така като се замисля, Чайковски създава произведение, което да забавлява. Както е скучна операта, ако й се вмъкне и тежък сюжет всички ще избягат от залата.

Докато Пушкин е целял съвсем друго. Да осмее и да изрази несъгласието си с някои негативни обществени порядки. Става дума за станали напоследък модерни в неговото общество вярвания и опитите да се обогатят за чужда сметка някои личности, които не се спират пред нищо. Е, днес е по-страшно. Героят на Пушкин не е убиец. Поне не предумишлен.

А и Чайковски няма революционният дух на Пушкин. Целият му живот е изпъстрен с каторги заради неговата смелост да се противопостави на царския режим. Негови приятели са били заточеници. За това се иска специален дух!

Чайковски, както е отбелязано, е написал ново произведение, с герои от своето време, които сам е моделирал. Макар да е взел сюжета от Пушкин. Бих казала части от сюжета, който е непредаваем без цялият умисъл и героите в него.
А Германн носи името си, за да покаже германския си произход, да наблегне на това, че много хора с такъв произход са присъствали по онова време там. Затова е толкова хладен. Руската душевност не предполага присъствието на толкова хладнокръвен преследвач на богатства. И това е така. Живяла съм 6 години в Русия, странно, но няма тази студена пресметливост.
Много идея е вложена в образа на Германн, нещо характерно за Пушкин - с малко детайли да дава много обобщена информация.


От днес ще знам, че операта няма почти нищо общо с Дама пика на А.С.Пушкин.
цитирай
2. eleonoraknyazheva - Чайковски съживява
07.07.2009 10:31
сюжета на Пушкин, като това, естествено, до известна степен измества замисъла му - осмиването на нагативните порядки, за което споменаваш. Така е. Пушкин, както знаем, е бил неудобен бунтар, за което си е плащал цената до (и със) смъртта си. Но операта, ще прощаваш, може да е всичко друго, но не и скучна. Точно любовната интрига и авантюризма на героя, превърнат в неволен убиец, са изразени с толкова драматизъм, че дори няма нужда да я гледам на сцена или да владея езика, за да знам в кой момент какво се случва. Музиката е вълшебен разказвач.Това е дарбата на композитора от класа - Чайковски.
П.С. Специално е посочено, че става дума за ОПЕРАТА, а не за повестта на Пушкин, по МОТИВИ от която е създадена. Няма нужда да повтарям написаното. Настоящият постинг е посветен на създаването на операта, а не анализ на прилики и сходства, позитиви или негативи. Радвам се, че си намерила в него нещо за себе си.
цитирай
3. tili - И анализът на viki е много
07.07.2009 12:04
хубав, Ели. Без съприкосновението на двата гения нямаше да я има тази опера - едновременно романтична, но и философска.
цитирай
4. eleonoraknyazheva - Не отхвърлям анализа, Лили,
07.07.2009 12:51
само напомних, че има предварително посочени уточнения. И не бих искала да се омаловажава самата опера, като отделно произведение, както и аз самата никъде не си позволявам да омаловажа повестта на Пушкин.
цитирай
5. tili - Taka e, sister!
07.07.2009 13:31
Peace! ;-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eleonoraknyazheva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1433843
Постинги: 438
Коментари: 3205
Гласове: 10900