Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 10:51 - Реформата във ВО
Автор: spock Категория: Политика   
Прочетен: 1939 Коментари: 0 Гласове:
0



Д-р Валери Велев

 

    Като стартира работата си, правителството даде силна и ясна заявка за реформи и постави няколко приоритетни области. То всяко правителство ги поставя все едни и същи де. Та, както винаги една от тях е образованието, а тук все още влиза и т. нар. висше образование, което напоследък си става едно чисто ВО и то главно поради прекалено многото ВУ.

    Харесаха ми първите действия на министъра, когато отиде в училище и със смел замах разконспирира няколко мухлясали „авторитета“ гледащи архаично от прашните портрети в класната стая. Но няма да влизам надълбоко в тая тема и без това скоро изплувах от нея. Кофти стана в последните дни, когато министъра нещо не го виждам и чувам из медиите, но и по-добре, щото започнаха да се дрънкат и правят много глупости във връзка с ВО от негово име.

Значи, първом като се подготви стратегията на министерството за ВО я попрегледах с очите на полупрофесионалист със скромен академичен стаж, но изпълнен с надежди за светлото бъдеще в моето си ВУ, което ще е насред една реформирана система на ВО.

О чудо, част от „проблемите“ в момента били:

-          Труден достъп до ВО за някои социални групи и нисък дял на завършилите висше образование между хората в трудоспособна възраст

  Айде стига ся! Под труден достъп аз разбирам трудно влизане в университета по повод тежки интелектуални изисквания, научни тенезми. Такива отдавна няма, колкото и да се правим на алтави! Вече по-читавите университети обявяват по 3-4 предварителни и барем още толкова следварителни изпити, ега някой изкара тройка. По-малко читавите хич и не си играят на конкурсни изпити, а приемат направо по диплома. Ама не, ще кажете, той е затруднен достъпа за някои социални групи. Значи, пак се правим на алтави! Тия групи са основно популациите по Факултето, Столипиново и Кючук Париж. Ама ще ви издам една тайна, тях изобщо не ги бърка да учат?! във ВУ, и никога не са се замисляли, че им е „затруднен достъпа.“ Те просто не го искат тоя достъп, иначе я спри бърз влак и насрещен вятър! До социалните служби как се справят с достъпа!

А до това, че имаме нисък дял завършили ВО!!! No comment, викаше една телевизия!

-          Липса на ефективна свързаност между развитието на висшето образование и променящите се индивидуални потребности – ВУ не предоставят възможности за съчетаване на ученето с работата или със семейните ангажименти.

 

Ауу, каква нагла лъжа! Значи от лични наблюдения ви казвам, за да си запази студентите едно ВУ е готово на всичко. Вече и за мозъчен хирург може да следваш и пак да го съвместяваш с работа в „Макдоналдс“ и барем 1-2 чавета. И ако можеш да кърмиш в мол, в една скромна аула що не?! То и без това посещенията на лекции са по-скромни като присъствие отколкото в молски нужник.

 

-          Въпреки широката мрежа от ВУ съществуват цели области (например в Северозападния район), в които няма ВУ, а социалните възможности не позволяват лесен достъп до ВУ в столицата и големите градове.

И тука избиваме рибата! Имало „цели области“ без ВУ! Ама това да не са РПУ-та, бе?! Да се направи една стройна мрежа из страната, че даже и да ги акредитираме по географски признаци – надбалкански, подбалкански, два равнинни! Значи по цял свят следването е свързано с местене в съответния университетски град, наемане на общежитие, квартира и респективно редовно ходене на училище и учене. Само у нас го разбираме да идеш с влака до София в петък вечер, събота и неделя една лекция и 3-4 мола и после обратно в Горно Нанадолнище! Айде холан, не е социален проблема, вече казахме, пускат да работите. И да кърмите, пак да си кажа!

    И начело с всичките тия серсемлъци в стратегията, днес МС даже гласува през новата учебна година да бъде увеличен планираният прием по приоритетни за обществото направления като педагогически и информационни науки, машинно инженерство, архитектура, биотехнологии, растителна защита. Ако тия горните са приоритетни, то кои не са, щото аз за други направления и без това не се сещам. А с какво са приоритетни примерно педагогическите науки и растителната защита не знам. Деца няма, доматите вносни!

    И не на последно място, ама не ми се пише повече, оти ги ручаме жабетата, като пак завършващите средно образование ще са по-малко от обявените места? И като сложим един стабилен процент на младежи, които ще си вдигнат шапката да учат на Запад…Просто не знам какво ще ядат нехабилитираните през новата учебна година. Хабилитираните все някак ще се оправят.

    Шегувам се, разбира се!

В. В., асистент във ВУ

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spock
Категория: Политика
Прочетен: 463707
Постинги: 111
Коментари: 97
Гласове: 853
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930